Transport lodówki – wskazówki, jak nosić i kiedy podłączyć?

Lodówka to sprzęt, który podczas przeprowadzki sprawia sporo trudności. Przede wszystkim jest to urządzenie o dużych rozmiarach i wadze, a przy tym mogące łatwo ulec uszkodzeniu podczas niewłaściwego transportu. Co gorsza, nie można jej przechylić powyżej 75 stopni, ponieważ może to spowodować przelanie się płynu w agregacie oraz trwałe uszkodzenia sprzętu. Proces transportu lodówki można podzielić na trzy podstawowe etapy, czyli zabezpieczenie, wnoszenie/znoszenie oraz transport.

Pierwszą czynnością, którą należy wykonać przed transportem lodówki jest opróżnienie jej z żywności. Dotyczy to zarówno zawartości chłodziarki, jak i zamrażarki, ponieważ wszystko, co znajduje się w jej wnętrzu znacząco zwiększa ciężar urządzenia. Przeciętna lodówka waży 70-90 kg, a jeśli pozostanie w niej żywność, to waga może przekroczyć nawet 100 kg. Po opróżnieniu lodówki należy zabezpieczyć ruchome elementy, czyli szafki i półki. Trzeba je wyjąć z lodówki, owinąć folią bąbelkową, a następnie spakować do kartonu. Drzwiczki i kabel lodówki należy zakleić za pomocą taśmy klejącej. Całą lodówkę trzeba owinąć folią bąbelkową lub folią stretch, pozostawiając kilka miejsc nieowiniętych, aby ułatwić chwycenie urządzenia. Lodówki posiadają kółka, za pomocą których można je łatwo przesuwać po gładkiej powierzchni – warto to wykorzystać. W razie potrzeby można też skorzystać z wózków transportowych.

Do znoszenia i wnoszenia lodówki potrzebne są dwie osoby. Pierwsza z nich schodzi po schodach tyłem, trzymając lodówkę za spód, a druga przodem pilnując nachylenia lodówki. Osoba idąca jako pierwsza dźwiga większy ciężar, dlatego warto w połowie drogi zamienić się miejscami. Lodówkę należy przenosić drzwiczkami do przodu i skraplaczem do tyłu. Najlepiej transportować ją w pozycji pionowej, a po przewiezieniu urządzenia do miejsca docelowego, odczekać 24 godziny, aby ustabilizował się płyn w sprężarce. Jak więc widać, transport lodówki wcale nie jest zadaniem łatwym, dlatego najlepiej zlecić go fachowcom.